Wat moet je als MKB ondernemer nu met Windows 8?

Windows 8, het grote nieuwe besturingssysteem van Microsoft voor PC’s en tablets is al bijna weer een jaar op de markt. Tot op heden is het nog niet het succes waarop Microsoft had gehoopt.

In tegendeel. Er is een stortvloed aan kritiek gekomen. De verkopen vallen zwaar tegen. Zo erg zelfs dat Windows 8 de schuld heeft gekregen van alle tegenvallen PC verkopen bij elkaar. Ook speciale Windows tablets, de Surface, lijken een flop. Afgelopen maand heeft Microsoft $900 miljoen hierop moeten afschrijven en worden ze nu met flinke korting aangeboden

Kortom geen geweldige start.

Hoe komt dit? Gaat het ooit nog goed komen, of moeten we het plaatsen in het rijtje van OS/2 en Vista.

Belangrijker nog, wat moet u nu als MKB ondernemer als u voor de beslissing staat om nieuwe werkplekken aan te schaffen.

[separator top=”20″ style=”none”]
Het grote gevecht

Microsoft is onaantastbaar op de PC. Microsoft moest wat gevechten leveren met Linux op de desktop en met de opkomende Apple Mac. Maar echt moeilijk hadden ze het daar niet mee.

De afgelopen jaren is de wereld compleet veranderd. En de PC is van hoofdzaak bijzaak geworden.

En precies die verandering hadden ze even over het hoofd gezien. Net zoals ze in het begin de Internet beweging even gemist had.

3 jaar terug kwam de iPad. Na enige scepsis in de eerste weken, was de wereld om en vlogen ze als warme broodjes over de toonbank. Al snel volgde de Google Android tablets. Nu na 3 jaar zijn de verkopen hiervan zelfs een stuk hoger dan de iPad.

De consumenten gingen massaal mobiel zoals dat heet. Naast de tablet heeft iedereen ook nog een smartphone.

Apps zijn de wereld gaan domineren en de PC wordt bijna alleen nog zakelijk gebruikt.

De strijd om de PC werd opeens een strijd om de consument. Want daar is het grote geld te verdienen. Met wereldspelers als Apple, Google, Facebook en Samsung als tegenstander.

[separator top=”20″ style=”none”]
Microsofts poging tot hernieuwde wereld dominantie

windows_8_interfaceGeconfronteerd met deze ommekeer, moest Microsoft ineens zwaar in de verdediging. Windows 8 was hun antwoord. Een nieuw besturingsysteem voor zowel de PC, tablets en de Windows Phone. Met een nieuwe interface in de vorm van tegels, ( de naam Metro is vanwege een mogelijk copyright conflict verdwenen) special gemaakt voor touchscreens.

Het werd met veel bombarie gelanceerd. Eindeloze tv spotjes, tijdschriftreclames en In product placement. ( plotseling kwam Windows 8 prominent in beeld bij sommige TV series) Tenslotte was Windows 8 veel beter dan alles wat er was. (volgens Microsoft)

De gedachte was dat alle trouwe gebruikers wel direct weer terug zouden komen.

De werkelijkheid bleek wat weerbarstiger. Veel kritiek en weinig verkoop.

[separator top=”20″ style=”none”]
Cruciale fouten die Microsoft gemaakt heeft:

 1. Geen rekening gehouden met de wet van de remmende voorsprong.
  Windows heeft een enorme installed base. Mensen die de PC elke dag gebruiken voor hun werk. Dat doen ze met een muis, toetsenbord en de vertrouwde Windows omgeving.

Met Windows 8 werd dat in een klap weggenomen. Opeens moest de gebruiker verplicht met de tegel interface werken. Applicaties waren moeilijker te vinden en zelfs de vertrouwde startknop was verdwenen.

Het werd mensen dus moeilijk gemaakt om op de vertrouwde manier te werken.

Het probleem is dat mensen niet houden niet van verandering. Zeker niet als ze gedwongen worden. Elke verandering brengt veel weerstand van bestaande gebruikers met zich mee. Dit geldt ook voor software. Pas na een periode gaan gebruikers ook de voordelen zien van de nieuwe mogelijkheden.

Dit was zo met de nieuwe lint-interface van Office en dit was zo met Windows 8.

 • Windows 8 is geen platform
  De Iphone, de Ipad, Android telefoon en tablets en zelfs de nieuwe Windows Phone worden als compleet platform geleverd. Hardware compleet afgestemd op de software.Windows 8 is alleen een besturingssysteem. Bedoeld om te worden geïnstalleerd op bestaande en nieuwe Pc’s. Natuurlijk ook voor tablets, maar die waren er niet toen het werd gelanceerd.

  En voor Windows 8 is de bestaande hardware niet optimaal. Windows 8 en dan vooral de verplichte nieuwe interface werkt het beste op een touchscreen. Het kan met een muis, maar is gewoon omslachtiger.

 • Belangrijke Apps nog niet beschikbaar
  In de mobiele wereld draait alles om de Apps. Je platform kan nog zo mooi zijn, als de belangrijkste apps er niet zijn, laten gebruikers het links liggen. Het is gewoon killing als makers van belangrijke apps zeggen het nog even af te wachten. Facebook, Twitter, Youtube, maps etc . zijn gewoon een basisvereiste. Microsoft had dit met de lancering gewoon nog niet voor elkaar.
 • Office apps nog niet klaar.
  PC gebruikers zijn Office en Outlook gebruikers. Het eerste wat je verwacht bij het uitkomen van Windows 8 is dat deze beschikbaar zijn voor de nieuwe interface. Teleurstellend was dat het niet meer was dan het opstarten van de desktop versie via de nieuwe tegelinterface. Niet echt schokkend dus.
  Op de Surface RT was Outlook gewoon niet beschikbaar en Word en Excel slechts als webapps.

De perceptie die de werkelijkheid ging domineren.
Is er dan zoveel mis met Windows 8. Als je het objectief bekijkt eigenlijk niet. Het is lastig dat je via een voor een muis onhandige interface wordt gedwongen je desktop te benaderen. En natuurlijk de andere punten die hier boven zijn genoemd. Maar alle nieuwe platformen, ook de iPhone en de iPad hebben aanloop problemen gekend.

Op een nieuwe laptop met een touchinterface raakt je, zelfs als verstikte iPad gebruiker snel gewend en wil je niet anders. (Vervelend is wel dat je op een oudere laptop ook steeds gaat swipen.)

Het zijn ook niet zozeer de gebruikers geweest die hebben geklaagd. Voordat iemand er ook maar mee gewerkt had, was de basismening al gevormd door al het commentaar in de media.

[separator top=”20″ style=”none”]
Hoe had Microsoft het dan moeten doen?
Hoe anders zou Windows 8 zijn ontvangen als Microsoft rekening had gehouden met bovenstaande probleempunten

Stel dat ze het hadden uitgebracht als een nieuwe, verbeterde versie van Windows 7. Voor de PC gebruiker met de vertrouwde desktop omgeving. Als extra zou dan de tegel interface beschikbaar zijn geweest. Wie dat zou willen zou om kunnen. De nieuwe tablets hadden kunnen rijpen.

Gebruikers hadden het dan zonder morren omarmt en waren gaan ontdekken wat ze met de extra’s zouden kunnen doen. De reacties zouden dan veel positiever zijn geweest.

[separator top=”20″ style=”none”]
Komt het ooit nog goed?
Om het maar meteen te verraden. Ik verwacht niet dat Windows 8 de volgende verloren generatie zoals Os/2 of Vista zal worden.

Microsoft ziet de problemen ook wel. Nu, bijna een jaar later komt Microsoft binnenkort uit met Windows 8.1 als gratis update. Hierin zijn veel kritiekpunten voor zakelijke PC gebruikers aangepakt. Het belangrijkste is dat je gewoon als desktop omgeving kan opstarten en de startknop komt in een wat gewijzigde vorm ook weer terug. Ook zijn inmiddels de belangrijkste apps wel beschikbaar

[separator top=”20″ style=”none”]
Upgrade moe
Wel zijn de zakelijk gebruikers upgrade moe. Vele zijn pas net overgestapt van XP naar Windows 7. Andere zitten er zelfs nog midden in. Dus snel zal het niet gaan.

Microsoft zal nog wel het nodige herstelwerk moeten doen om het vertrouwen terug te krijgen. Een goede start is dat de 8.1. update gratis is.

Met de tablets zal Microsoft gewoon volhouden ( ze zullen wel moeten). De nieuwe generatie komt er aan. Het is niet voor het eerst dat ze pas na 2 of 3 pogingen succes hadden. Wel zal hier aan de betaalbaarheid gewerkt moeten worden. De huidige modellen zijn veel duurder dan de iPad en Android tablets.

Heel langzaam wordt de tegelinterface zelfs hip. Zodra iedereen iets gebruikt gaan jongeren weer op zoek naar het nieuwste. Na de overstap van de Blackberry naar de Iphone lijken ze nu over te gaan op de Windows Phone. Gewoon omdat hun ouders nu allemaal een iPhone gebruiken.

[separator top=”20″ style=”none”]
Fastforward 3 jaar
In 2016 ziet de wereld er weer compleet anders uit. Touchscreens op de laptops en desktop zullen net zo gewoon zijn als nu op de smartphone en tablets. Applicaties zullen zijn aangepast aan de touch en slide wereld. Zelfs de bedrijfsapplicaties gaan er steeds meer gebruik van maken.
We zijn dan gewend en weten niet beter. De desktop omgeving zal nog gewoon gebruikt worden. Net zoals we nu nog soms een DOS applicatie gebruiken.

Windows, Android en iOS zullen gewoon naast elkaar bestaan.

Het gevecht verplaatst zich inmiddels van de smartphone en de tablet naar het horloge en de brillen. Wie weet in 2016 is die strijd dan opnieuw weer verplaatst. Het gaat steeds sneller.

[separator top=”20″ style=”none”]
Advies voor de MKB ondernemer
Het hele verhaal hierboven gaat voor een groot gedeeltelijk over de consumenten wereld. Maar zakelijk en privé lopen steeds meer door elkaar. Een term als BYOD ( Bring Your Own Device ) is niet voor niets een hype nu. Niemand laat zijn smartphone thuis en iedereen controleert meerdere malen per dag zijn email en sociale media.

De verwachting is dat Windows 8.1 goed te gebruiken is binnen de zakelijke omgeving. Als er geen problemen zijn met de bedrijfsapplicaties zal de overgang dan ook gebeuren op het moment dat er nieuwe PC hardware wordt aangeschaft. ( Niemand zal losse Windows 8 licentie gaan kopen voor bestaande hardware). Daarnaast is er dan altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van de downgrade rechten van Windows 8. (Windows 8 licentie kopen en Windows 7 installeren). Komt u later niet voor extra uitgave te staan als u toch over zou willen.

Maar voordat u over kunt gaan is het belangrijk om uw bedrijfsapplicaties te checken. Deze zullen Windows 8 officieel moeten ondersteunen. Het zal misschien wel werken, maar u wilt niet bij de aanmelding van een probleem bij de leverancier te horen krijgen dat ze geen support geven, omdat Windows 8 niet wordt ondersteund.

Twijfelt u toch of heeft u specifieke vragen. Neem eens contact met ons op voor een persoonlijk advies.