Gisteren, ik schreef het al, was het 30 jaar geleden dat de Apple Mac werd geïntroduceerd. (De Apple Mac is 30 jaar)

Een begin van een revolutie in hoe we werken met computers. Een die tot op de dag van vandaag nog doorgaat.

Sneller, lichter, mobieler, gebruikersvriendelijker en mogelijkheden ver voorbij wat toen voor mogelijk werd gehouden.

Hoe bijzonder is het dan als ITer dat precies op die dag, en nog wel om 19:84 uur ( oke oke. 20:24 uur dan ) je eerste kleinkind (Demi) wordt geboren.

Speciaal zult u zeggen, maar houdt dat lekker voor jezelf. Niets voor een bedrijfsblog.
Heeft u gelijk in. Zal ik doen.

Wordt ook geen verhaal van Opa vertelt over vroeger.
Integendeel.
Opa 2.0 staat nog volop in het heden en moet waarschijnlijk werken tot hij overgrootvader wordt.

Maar geboortedagen zijn ook op een andere manier speciaal. Het zijn dagen die je uit je verleden gemakkelijk kan terughalen. Waar was je en hoe ging het toen.

Als je die dagen vergelijkt met een dag als gisteren, realiseerde ik me welke enorme veranderingen er in één generatie zijn geweest:

  • Waar vroeger soms een echo werd gemaakt uit medische noodzaak is dit nu standaard en wordt het een aantal malen gedurende 9 maanden herhaald.
  • Voor minder dan 100 euro kan je op elk gewenst moment een pretecho laten maken. Niet de onduidelijke zwart/witte versie, maar in kleur en in 3D. Werkelijk een opmerkelijke ervaring.
  • De geboortedag is natuurlijk een spannende dag. Ook voor de directe familie. Toen was het wachten op het verlossende telefoontje. Nu ben je constant op de hoogte van de gang van zaken voor, tijdens en na de bevalling. Via de telefoon, via Whatsapp en als je zou willen heb je direct videocontact met iets als Facetime.
  • Het vastleggen van de geboorte, de eerste minuten en alle belangrijke dingen er om heen, is een fluitje van een cent. Geen moeilijke apparatuur. Nee, gewoon met het kleine apparaatje dat elke aanwezige bij zich geeft. Foto’s geen probleem. Video’s net zo makkelijk. In de eerste 2 uur na de geboorte zijn er misschien al meer foto’s dan menigeen van z’n hele jeugd heeft.
  • Wachten op het geboortekaartje of totdat de foto’s terug zijn van de ontwikkelcentrale. Vergeet het. Binnen een uur na de geboorte weet iedereen het ( inclusief de vriendin op vakantie in de Dominicaanse republiek) en heeft iedereen de foto’s. Het eerste huiltje gaat mee als geluidsfragment en er worden druk ervaringen uitgewisseld via weer datzelfde kleine apparaatje.
  • Ook het ziekenhuis is totaal anders geworden. Alles wordt gemonitord en vastgelegd. Niet alleen de moeder maar ook de baby. Nog tijdens de bevalling is ze al verbonden met een sensor om de hartslag te meten.
  • Bij enige twijfel wordt een specialist geraadpleegd. Wachten tot hij/zij langskomt is niet meer nodig. Vanaf elke plek in het netwerk en mogelijk ver daarbuiten kan er worden meegekeken en zijn alle belangrijke meetgegevens direct toegankelijk.

Duidelijk is dat Demi gaat opgroeien in een wereld die totaal verschillend is dan de wereld van iemand die 20 of 30 jaar eerder is geboren. De eerste uren zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Al in haar eerste jaar zal ze geheel natuurlijk omgaan met een Smartphone en Tablet. Om nog maar niet te spreken over haar verdere educatie.

Ik ben benieuwd hoe anders dit over weer 20 of 30 jaar zal zijn. Tenslotte staat de technologie geen dag stil.