9 van de 10 werknemers op kantoor hebben last van IT-problemen. De grootste ergernis: trage PC’s. Of, specifieker: software die met slakkengang opstart. (Bron: SPS)

Herkenbaar? Lees hoe uw computer weer Usain Bolt-snelheid krijgt.

Allereerst: achterhaal de oorzaak

Het lijkt een open deur. Toch wordt ‘ie vaak overgeslagen: waarom is uw computer traag?

Soms wordt dan geroepen: ‘De harde schijf is vast gefragmenteerd.’ Oplossing: defragmenteren, en dan gaat het vast wel weer. Welnu, zinloos is het niet. Misschien starten programma’s weer íets sneller op. Maar het is nooit de echte oorzaak. Wat dan wel?

Praten we over traag opstarten of algeheel traag?

Als we een melding krijgen van een trage computer kijken we altijd eerst of het gaat traag opstarten of traagheid gedurende de dag.

Traag opstarten kan namelijk ook voorkomen bij de beste en snelste computer. Het Is dan ook verstandig om deze oorzaak eerst uit te sluiten.

De 3 meest waarschijnlijke oorzaken van een traag opstartende PC

 • Bij het opstarten kan Windows allerlei updates en patches gaan installeren. Dat kan behoorlijk lang duren. Soms kan de computer zelfs enkele malen opnieuw opstarten. Komt vooral voor als u de PC wat minder vaak herstart. Irritant als je snel aan de slag wilt.
 • De Anti-virus software kan ingesteld zijn om bij het opstarten een volledige scan van de harddisk te gaan doen. Dat maakt alles behoorlijk traag.
 • Uw gebruikersprofiel is zeer groot. Echt, we zien wel eens een profiel van 30 of 40 Gb. Bij het opstarten download de PC dit profiel van de server. Dat kan dus even duren.

Dit zijn vooral configuratie problemen. Niet elke systeembeheerder let hier voldoende op. Pas als dit geen probleem is, gaan we verder kijken om te achterhalen waarom de PC zelf traag is (geworden).

De 3 meest waarschijnlijke oorzaken van uw trage PC

 1. Er draait meer en grotere software
  Mettertijd wordt uw besturingssysteem groter door allerlei updates. Net als uw applicaties. Of u installeert zelf steeds meer plugins voor uw web-browser.Ondertussen draaien op de achtergrond steeds meer programma’s. Denk aan printertools, cloudprogramma’s en niet te vergeten: security-software (antivirus en dergelijke).
  Ook laat verwijderde software soms sporen achter. Sporen in de vorm van onzichtbaar draaiende processen. Nutteloos en zonde; ze slokken slechts capaciteit van uw PC op. Alles bij elkaar: hoe langer hoe funester voor de reactietijd van uw computer en software.
 2. U gebruikt veel zware programma’s naast elkaar
  Het is een trend: we gebruiken meer applicaties, die we allemaal tegelijkertijd open zetten. Voor veel computers is dat te gortig. En dat merkt u in de snelheid.Dat telt extra voor beroepen die zware programma’s vereisen. Vormgevers werken bijvoorbeeld met Adobe-software als Photoshop en Illustrator. Die vreten geheugen en processorcapaciteit. En vergeet webbrowsers niet: we zetten tig websites naast elkaar open. Maar weet dat ieder tabblad extra geheugen gebruikt. Hoe meer er open staat, hoe trager uw computer.
 3. Uw ‘gevoel’
  Alles is tegenwoordig sneller en flitsender. We hebben veel minder geduld. Je merkt het normaal  niet op, maar kijk maar eens  naar oude TV programma’s. Die lijken nu een eeuwigheid te duren. Het gevolg: Onze computer líjkt trager, terwijl hij nog steeds even snel is als voorheen.
  We zijn bovendien verwend: onze smartphones en tablets zijn instant ‘aan’. Waarom onze PC dan niet?

De 3 hardware-onderdelen die de snelheid van uw PC bepalen

De snelheid van uw computer hangt af van 3 stukjes hardware:

 • CPU / processor
 • Werkgeheugen
 • Harddisk

Van bovenstaande 3 is de CPU meestal NIET de bottleneck. Zelfs een processor van 5 jaar oud hoeft geen ergerlijke vertraging te veroorzaken als er geen zware programma’s worden gebruikt.

Meestal is het werkgeheugen het probleem. Hoe meer programma’s draaien, hoe sneller dat vol is. In dat geval wordt uw harddisk aangeroepen als extra werkgeheugen. En dat duurt véél langer.

Maar ook uw harddisk kunt u een enorme snelheidsboost geven. Hoe? Door te kiezen voor een SSD-schijf. Geen draaiende delen meer, maar zogenaamd ‘flash’-geheugen. Net zo snel als een USB-stick, maar dan met véél meer capaciteit. Uw programma’s zijn in no-time geladen.

Dus, hoe maakt u uw PC (weer) snel?

 1. Achterhaal de oorzaak.
 2. Schoon uw PC op door overbodige software te verwijderen.
 3. Sluit wat vaker programma’s /webbrowser tabs af als u er mee klaar bent.
 4. Zorg voor voldoende werkgeheugen. (minimaal 4GB, 8GB is beter en 16-32GB als u zware software gebruikt)
 5. Vervang uw oude harddisk door een SSD-schijf.

En tot slot: soms is uw PC upgraden niet de voordeligste oplossing. Soms is het goedkoper om te investeren in nieuwe computers. Immers: zelfs Usain Bolt is ooit oud en versleten. 😉

Komt u er (toch) niet uit?

Hierboven staan de meest waarschijnlijke oorzaken voor een trage PC.  Maar zeker niet de enige. Zelfs wij worden nog wel eens verrast door weer nieuwe oorzaken

Schroom niet en neem even contact op. We zijn altijd bereid mee te denken of mee te kijken.

[thrive_leads id=’3565′]