IT ontwikkelingen blijven elkaar snel opvolgen. Met de start van 2014 is het interessant om te zien wat we dit jaar weer kunnen verwachten en waar U met budgettering en planning rekening mee kunt houden.

Laten we de conclusie maar gelijk verklappen. Er komen weer volop nieuwe dingen. Maar op het gebied van bedrijfsautomatisering voor u als MKB ondernemer wordt het een rustig jaar.

Veel nieuws over gadgets. Maar net als met de smartphones en tablets zullen die vroeg of laat ook invloed hebben op de bedrijfsvoering.

Smartphone en tablets
De echte innovatie lijkt hier geweest. Natuurlijk komen er nieuwe modellen en formaten. Maar het zijn vooral verbeteringen. De iPhone komt misschien in een groter formaat en hier en daar experimenteren leveranciers met gebogen glas.

Smartwatches en andere draagbare gadgets
De aankondiging van 2013 was natuurlijk Google Glass. Mogelijk komt deze ook echt in 2014 op de markt. Het succes zal afhangen van de echt nieuwe mogelijkheden die hiervoor worden ontwikkeld.

Om de komende aankondiging van Apple van de iWatch voor te zijn en de markt niet te missen, buitelen andere leveranciers over elkaar heen met de aankondiging en levering van een smartwatch. In de praktijk blijken deze nogal tegen te vallen. De functionaliteit is vaak beperkt tot het tonen van berichtje van de smartphone. Het ontwerp is vaak lomp en ronduit lelijk. Een kleine smartphone met een bandje er aan.

Door al die aankondigingen leiden de kopers aan keuzestress. Ze wachten liever op de volgende verbeterde versie of tot Apple de toon zet met naar verwachting wel echt design en misschien wel verrassende toepassingen.

De meest succesvolle lijkt nog de Pebble te zijn. Maar ook hier zijn er maar 300000 van verkocht en niet de vele miljoenen zoals bij smartphones en de tablets.

Internet of Things
Het jaar is nog maar net begonnen en plotseling lees je hier overal over. Allerlei zaken worden uitgerust met Internet en slimme sensoren. De slimme koelkast is het oude voorbeeld, maar ook de slimme thermostaat en over de laatste aankondiging van Google: de slimme contactlens voor diabetici.

Maar dit is nog maar het begin van een geheel nieuwe revolutie.

De business trends:

Windows XP
De komende maanden verdwijnen de laatste XP machines uit het netwerk. De ondersteuning stopt per 14 april en ook leveranciers zullen stoppen met hun support van XP.

Door de lange periode na het uitkomen van Windows 7 is de stopzetting bij onze klanten dan ook geen probleem. Door natuurlijke upgrading zijn er slechts nog wat restsystemen hier en daar. Zie ook: Windows XP in april 2014 met pensioen

Windows 8 het volgende Vista?

De grootste flop van 2013 was Windows 8. Zoveel is nu al duidelijk. Niet technisch maar vooral positionering. Klanten dwingen over te gaan naar besturingssystemen voor aanraakschermen terwijl het gros van de gebruikers nog gewoon werkt met een desktop PC is een grote fout geweest. Zie ook: Windows 8: een gigaflop of een comeback kid?

Vooral het gedwongen gebruik van de nieuwe interface breekt hen op. Met 8.1 zijn ze al gedeeltelijk op hun schreden teruggekeerd, maar het lijkt nog niet genoeg.

Nu al verschijnen de eerste meldingen over Windows 9. Deze zou ergens begin 2015 moeten komen.

Misschien wordt dat wel de Windows die Windows 8 had moeten zijn. Een verbeterde versie van Windows 7 voor de desktop met de mogelijkheid om apps te draaien.

Niets is zeker.

Er is geen echter aankondiging van Microsoft. Maar Windows 8, net als Vista, gaat het niet worden. Voor nu blijft iedereen gewoon met Windows 7 werken.

Worden upgrades gratis?
Een grote uitdaging voor Microsoft wordt ook de prijs.

Steeds meer leveranciers maken hun upgrades gratis. Dit was al zo met apps en IOS voor Apple en met Android. Maar ook met de Mac heeft Apple de laatste grote upgrade gratis gemaakt.

Het voordeel is dat gebruikers snel en massaal overstappen. Ondersteuning van oude versie kan veel sneller worden afgebouwd.
Natuurlijk is het fijn dat er niet betaald moet worden, maar het heeft ook nadelen. Oudere systemen worden sneller niet meer ondersteund. Wil je gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden wordt je gedwongen een nieuw apparaat te kopen.

Je ziet dat nu vooral bij Android smartphones, maar ook de Ipad 1 van 2010 kan niet worden geupgrade naar IOS7.

We zullen afwachten hoe Microsoft hier mee omgaat.

De Cloud
Ook iets dat in 2013 doorgedrongen is tot het gewone nieuws. Dit zal ook in 2014 doorgaan. Het is ook een ontwikkeling die niet te stoppen is.

Maar het is ook een modewoord. De voordelen worden overdreven en over de nadelen wordt weinig verteld.

Genoeg redenen om hier later nader op in te gaan.

Doorbraak van de SSD flash drive
Elk apparaat is uitgerust met een vorm van wat we noemen een harde schijf. ( een overblijfsel van de tijd toen we ook nog een slappe schijf hadden: de 5 ¼ floppy)
De ontwikkelingen hebben hier ook niet stil gestaan.

Telefoons, tables en ook dunne laptops hebben een nu Flash drive. Iets wat u ook al kennen als USB stick.
Door de prijsdalingen wordt deze technologie steeds vaker toegepast in PC’s. Soms volledig, soms in een hybride vorm.
Grote voordeel is de snelheid. Bij telefoons en tables zijn we dat al gewend. Een druk op de knop en het is gestart. Met de SSD in een PC wordt dit ook voor de PC grotendeels werkelijkheid.

Goodby wachten en luisteren naar ratelende schijven.

En wat kunnen we verder verwachten?
Voorspellen van de toekomst is lastig.

Behalve Internet of Things lijken er geen innovaties aanstaande.

Begin 1900 dacht men na over snellere paardenkoetsen. Niet over een auto.

Bij het uitkomen dan de computer werd er gezegd dat er ooit maar 5 op de wereld nodig zouden zijn. Van de iPad zag niemand het nut. Het kon niets meer dan wat er met de PC kon.

Innovaties zijn vaak achteraf veel beter te duiden.

Dus we laten ons ook dit jaar verrassen door ontwikkelingen waarvan we nu nog niet het nut zien.

Wat wordt volgens u de innovatie van 2014 en later?